Σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο παρευρέθηκε ως καλεσμένος ομιλητής ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Χίου κ. Νότης Μηταράκης, μαζί με τον βουλευτή ΔΗΣΥ και Πρόεδρο Δ.Σ. του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», κ. Χάρη Γεωργιάδη.
Κατά την ομιλία του με θέμα «20 Χρόνια Ευρώπη» ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στους εθνάρχες του Σύγχρονου Ελληνισμού, σημειώνοντας πως «ο Γλαύκος Κληρίδης και Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι οι εθνάρχες του Σύγχρονου Ελληνισμού». Παράλληλα, επικεντρώθηκε σε έξι βασικούς πυλώνες για την άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο, παραθέτοντας προτάσεις και θέσεις που αφορούν στην εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, την πολιτική προστασία, την ενεργειακή πολιτική και τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης «οι Ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη κάλπη. Όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για λαϊκισμό και εύκολα λόγια, η Ιστορία έχει αποδείξει πως πρόκειται για μία εκλογική διαδικασία η οποία κρίνει πολλά για τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην καρδιά της Ευρώπης»
«Ο Ελληνισμός παγίως τονίζει στα διεθνή fora πως η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί. Δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το ξεπερασμένο σύστημα των εγγυήσεων, του δικαιώματος επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις του», τόνισε ο κ. Μηταράκης στην ομιλία του.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, μεταξύ άλλων «είναι η ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταρτίσει μία ενιαία αμυντική πολιτική. Ζήτημα το οποίο θα συζητήσει το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Απαραίτητη εξέλιξη για να ενισχυθεί πολιτικά η ΕΕ στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτές οι κινήσεις αφορούν τον Ελληνισμό. Καθώς επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από άλλα έθνη και αποδεικνύεται ο σημαντικότατος ρόλος μας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν ως ΕΕ να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί έχει σημασία αυτό για την πατρίδα μας. Δεν αρκούν μόνο εθνικοί πόροι για να χρηματοδοτούμε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες».